joi, 16 noiembrie 2017

Raceala versus gripa


 Raceala versus gripa/cum le identificam si le tratam corect
Este sezonul infectiilor respiratorii, de la banalul guturai pana la infectii virale gripale. De ce este important sa recunoastem simptomele specifice fiecarei infectii ? Pentru ca un banal guturai se vindeca fara probleme, in timp ce gripa este mult mai periculoasa, in special in cazul  copiilor mici si persoanelor care sufera de afectiuni cronice; in acesta cazuri pot apare complicatii (unele grave), daca infectia nu este tratata corespunzator !
Inca un lucru foarte important: in cazul persoanelor cu o imunitate buna, orice infectie are forme usoare, durata redusa si trece fara complicatii !

DIFERENTE
-durata: raceala are o durata scurta de evolutie (stiti cum se spune o raceala tratata dureaza 7 zile, netratata 1 saptamana); gripa are de obicei o durata mai lunga.
-starea generala: in cazul racelii, starea generala este relativ buna, usoara stare de astenie, pofta de mancare pastrata, dureri cap foarte rare: in cazul gripei debutul este brusc cu alterarea starii generale, stare intensa de oboseala, pierderea poftei de mancare, dureri intense musculare si de cap
-simptome: in cazul racelii, febra poate sau nu sa apara si este moderata (sub 38 grade), dureri moderate de gat, nas infundat sau nas cu mucozitati, stranut frecvent; dureri musculare moderate, tuse moderata productiva; in cazul gripei, debut cu febra mare (39 – 40), frisoane, dureri musculare, dureri de cap si oculare, dureri intense de gat, tuse uscata iritativa (care poate dura si peste 1 luna de la vindecare); pot fi prezente dureri abdominale, senzatie greata, varsaturi.


Ce este de facut
In special in cazul in care avem o starea generala alterata si febra mare, ramanem in casa; alimentatie usoara (supe/ciorbe de legume, supa de pui cu multe legume, piureuri de legume, carne slaba; reducem consumul de lapte care creste inflamatia si secretia de mucus); hidratare (ceaiuri de plante-ghimbir, soc, cimbrisor, busuioc, hibiscus, echinacea; ceai verde, ceai alb; sucuri naturale; multe limonade cu miere naturala); nu supraincalziti camera; puteti pe calorifer un bol cu apa in care adaugam cateva picaturi de ulei esential de menta, eucalipt, pin, brad, lamaie, cimbru, cu efecte antiseptic, decongestionat, antiviral; nu abuzati de picaturile pentru nas (incercati varianta naturala cu apa de mare, uleiuri esentiale); tusea nu trebuie inhibata, trebuie fluidificate secretiile si favorizata eliminarea lor; doar in cazul in care tusea are o componenta alergica sau este spastica, iritativa, ea poate fi ameliorata cu extracte naturale (muguri de calin, de carpen, patlagina, scai-vanat); faceti bai caldute de picioare cu adaus de sare de mare sau uleiuri esentiale ; faceti masaj usor cu solutii cu efect revulsiv, carminativ, decongestionant, analgezic (contin apa de trandafiri, ulei de eucalipt, de menta, de rozmarin, de fenicul, de pin, de scortisoara); asa-zisele leacuri babesti merg si ele (comprese la gat cu otet de mere si apa, cu cartofi cruzi, -cataplasme cu otet de mere pentru dureri gat, gargara cu apa calduta cu sare pentru dureri in gat, aplicarea unui saculet cu sare calda pe piept, aplicarea unei cataplasme cu faina de mustar pe piept cu efect decongestionant).


In plus, tratamentul va fi simptomatic pentru febra, tuse, dureri; asociati intotdeauna o terapie cu plante imunomodulatoare de tip echinaceea, astragalus, ulei chimen negru, propolis, extracte gemoterapice; vitamina C naturala (multa lamaie); uleiuri esentiale de te-tree, cimbru, lavada, eucalipt, menta.
Antibioticul se ia doara daca apar suprainfectii bacteriene si complicatii si doar la recomandarea unui medic specialist; in acest caz asociati obligatoriu un probiotic.
Respectati normele de igiena pentru a preveni raspandirea infectiei: cand tusiti sau stranutati, folositi un servetel; spalati-va pe maini inainte de a manca; evitati colectivitatea sau locurile aglomerate daca sunteti racit!


O cura de imunizare naturala este mai mult decat binevenita, indiferent de varsta, cu atat mai mult in cazul copiilor care frecventeaza colectivitati sau a persoanelor cu afectiuni cronice. Important este sa apelati doar la recomandarilor unui medic naturopat !



 sursa foto aici


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER